2016-12-01 13:24 #0 av: MissanTissan

Border Collien är en arbetande ras med stark vallinstinkt.

Border collien är en arbetande hund som användes till fårvallning. Hundarnas arbetsförmåga ses som det viktigaste och är den egenskap som styr aveln. Border collien är en av de populäraste arbetande vallhundarna i världen, men den har också visat prov på att vara en duktig lydnadshund och framgångsrik i agility.

 

Border collie har stark vallinstinkt och passar inte bra att hålla enbart som sällskapshund på grund av att den behöver såväl mycket motion som psykisk stimulans. Border collien är en lättlärd, energisk hund som vill och behöver arbeta för att trivas. En understimulerad border collie kan bli stressad och utveckla destruktiva beteenden som överdriven fixering vid att valla, hunden kan försöka valla nästan allt som rör sig, inklusive människor.

Med rätt fostran och livsförutsättningar, där dess arbetsvillighet och energi tas till vara blir border collien en harmonisk hund som är lyhörd mot sin ägare. Border collien rankas som en av de intelligentaste hundraserna i världen och man tror att border collien kan förstå upp till 200 ord. Hundspecialisten Stanley Coren rankar border collie som den allra intelligentaste hundrasen.


(Tagit från Wiki)